Fõ tartalom

péntek, 18 szeptember 2020 13:58

Tanulj rendőrnek Miskolcon!

Írta: Bagi István
Értékelés:
(0 szavazat)

Ahhoz, hogy egy jelentkezőből rendőr legyen nagyon sokat kell tanulni. Tanulni pedig egy oktatási intézményben lehet, amit jelen esetben Miskolci Rendvédelmi Technikumnak hívnak. Mondhatnánk, hogy csak egy újabb névváltozás történt, de igazából attól sokkal többről van itt szó…

Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet megértsük, vissza kell tekintenünk 2019. november 19-re, amikor az Országgyűlés elfogadta a LXXX. törvényt a szakképzésről. Ez a törvény alapjaiban reformálta meg a szakképzést, új eszközöket és lehetőségeket biztosít az szakképzési oktatás területén. Sok szakma kikerült a hatálya alól, de a rendőr továbbra is szakmai képzés maradt, mely szakmai végzettséget ad új képzési struktúrával. Megjelentek az eddigi kétéves és másféléves képzési idő mellett az egyéves képzési idejű rendőrtanulók, akik iskolánkba lépésük előtt nagyon komoly, négy éves szakmai előtanulmányokat folytattak.

Teljesen új módszertan szerint kell az oktatást folytatni, amelyben a lexikális ismeretekről a gyakorlatban használható tudásra helyeződik át a hangsúly. Ez magával hozza az oktatási segédletek teljeskörű megújulását is és azok eltolódását a digitális irányba. Ebből pedig következik, hogy iskolánk digitális környezetét folyamatosan fejlesztjük.

A képzés mellett megváltozott iskolánk korábbi közalkalmazotti tanárainak és dolgozói állományának jogállása is, ezentúl munkavállalóként dolgoznak.

A tanulók teljesen új támogatási rendszerben kezdhették meg tanulmányaikat. Az állami és rendőrségi ösztöndíjak mellett teljes napi ellátásban, díjtalan szállásban, utazási támogatásban, jegyzet és mobil informatikai eszközellátásban részesülnek. Tanulmányaik alatt nyelvvizsga és B kategóriás vezetői engedély megszerzését támogató kedvezményeket kapnak. Szakmai vizsgájuk után egyszeri szakmakezdési támogatásban is részesülnek. Ezen juttatások mértéke a korábbiak három-négyszeresét is eléri.

A rengeteg újdonság felsorolása hosszú listát eredményezett, és itt csak címszavakban említettem meg a változásokat, melyek a háttérben zajlottak le. Minden felsorolási elem hosszú munkafolyamat eredménye, mely rengetek elméleti, jogi, pedagógia kidolgozó munkát rejt magában. Ezúton is köszönöm minden kollégámnak a megfeszített munkáját.

Közben pedig a színpadon is zajlott az élet, melynek talán leglátványosabb változása volt az intézményi névtáblák cseréje.

Intézményi névtáblák cseréjeIntézményi névtáblák cseréjealakul11Intézményi névtáblák cseréjeIntézményi névtáblák cseréjeIntézményi névtáblák cseréje

Elsőseink megérkeztek iskolánkba, beköltöztek, civilből kékké váltak és megkezdték az alapozó képzést. Elindítottunk számtalan Iskola Rendszeren Kívüli (IRK) képzést, valamit az új, tíz hónapos Közbiztonsági járőr és Határrendészeti járőr és útlevélkezelő képzéseinket is.

Elsőseink megérkeztek iskolánkbaElsőseink megérkeztek iskolánkbaElsőseink megérkeztek iskolánkbaElsőseink megérkeztek iskolánkbaElsőseink megérkeztek iskolánkbaElsőseink megérkeztek iskolánkbaElsőseink megérkeztek iskolánkbaElsőseink megérkeztek iskolánkba

Alkalmazkodunk a folyamatosan változó környezethez, mely további kihívást tartogat számunkra a járványügyi helyzet miatt. Igyekszünk elsődleges feladatunkra, az iskola falain belüli oktatásra koncentrálni.

Már itt az ősz, mely nemcsak a tanév kezdetét jelenti, de a toborzási időszak előkészítését is. Új korban, új kihívásokra új utakon kell keresni a válaszokat….ennek eredménye az új Facebook oldalunkat, melyet ezúton mutatunk be:

Tanulj rendőrnek Miskolcon!

Szeretnénk ezen oldal segítségével bepillantást adni iskolánk mindennapjaiba és a rendőri képzés folyamatába. Ehhez partnernek hívjuk kollégáinkat, tanulóinkat, no és várunk mindenkit szeretettel az oldalunkon!

Kövesd, kedveld az oldalt, lájkold és tanulj a Miskolci Rendvédelmi Technikumban!

Megjelent: 3716 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 18 szeptember 2020 17:05