Fõ tartalom

hétfő, 07 november 2022 13:07

Egy korszak lezárult

Írta: Lövei László
Értékelés:
(1 szavazat)

A szakképzés és így az iskolánk történetében is, az OKJ-s rendőr tiszthelyettes képzés és vizsgáztatás véget ért

A 2020-tól életbe lépő új szakképzési törvény és végrehajtási rendelete új szabályokat hozott a szakképzésben, és a korábban csaknem három évtizeden keresztül létező Országos képzési jegyzéket (OKJ) megszüntette, helyette bevezette a lecsökkentett szakmai darabszámmal az úgynevezett Szakmajegyzéket (SZJ). A szabályozás kifutó jelleggel lehetővé tette az OKJ-s képzések befejezését 2022. december végéig, ezt követően viszont ilyen képzés indítására már nincs lehetőség. A vizsgáztatás tekintetében is jelentős változások következtek be. Az iskolarendszeren kívüli OKJ-s képzés vizsgáztatását idén decemberben be kell fejeznie a vizsgaszervezőknek, így iskolánknak is, az iskolarendszerben OKJ-s szakképzésben résztvettek számára még lehetőségünk van 2023 februárjában egy utolsó vizsgát szervezni.

Vizsgáztatás tekintetében az új rendszerű képzésben fontos változás, hogy a szakmai oktatást lezáró vizsgát egy független akkreditált vizsgaközpontban kell teljesíteni 2026-tól. 2025 végéig a szakképző iskola, így mi is lehetőséget kaptunk a vizsgáztatásra, ezt követően viszont csak az akkreditált vizsgaközpontokban lehet vizsgázni. A BM-ben négy vizsgaközpontot akkreditáltattak, melyek közül a Rendőrségi Vizsgaközpont az, amelyik a rendőrjárőr szakképesítő vizsgákat szervezheti jelenleg. 2026-tól a rendőr tiszthelyettes szakmai oktatást lezáró szakmai vizsgát egyenlőre nem tisztázott, hogy melyik vizsgaközpont fogja megkapni a technikumoktól. A korábbiakhoz képest változás, hogy a szakmajegyzékes szakmák szakmai vizsgáján oklevelet, míg a szakmai képzéseket záró vizsgákon szakképesítő bizonyítványt szerezhetnek az eredményesen vizsgázók.

Az új szakképzési szabályozás szerint a szakképzésben szakmai képzésben és szakmai oktatásban van lehetőség részt venni. A technikumokban, így Miskolcon és Körmenden is lehetőség van mindkét típusú képzésben tanulni. A szakmai képzést viszont a technikumokon kívül a felnőttképző tevékenységet folytató intézményben illetve vállalkozásnál is lehet végezni. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy a rendőr tiszthelyettes szakmai oktatásban csak a technikumokban (Miskolcon és Körmenden) lehet tanulni, 25 év alatt tanulói jogviszonyban, és 25 év felett felnőttképzési jogviszonyban. Nincs életkori korlát, így a felnőttek szakmai oktatását a jogszabály által lehetővé tett nem nappali rendszerű oktatás formájában is meg lehet szervezni. Ez lehetővé teszi akár a korábbi IRK képzéshez hasonló oktatásszervezés lehetőségét is. A rendőrjárőr képzéseket a technikumok mellett a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban, mint felnőttképző szervezetnél is lehet szervezni, így a közbiztonsági rendőrjárőr vagy a Határrendész és útlevélkezelő rendőrjárőr szakmai képzésben Remeteszőlősön (korábban Adyliget) és Szegeden is lehetőség van a Rendőrképző Akadémia valamelyik tagozatán részt venni.

Visszatekintve az iskolánkban folyó OKJ-s rendőr tiszthelyettes képzésre, megállapítható, hogy 1994-2022 között 13 ezret is eléri a teljes szakképesítést szerzett rendőrök száma és ezen felül közel 2000 fő szerzett valamilyen OKJ-s részszakképesítést. Iskolarendszerű képzésben teljes rendőri vagy korábban határőri szakképesítést közel 11500 fő, míg iskolarendszeren kívüli képzésben közel 1500 fő szerzett iskolánkon.

okj

Megjelent: 626 alkalommal